Képzőművészet-terápia SAVARIA

A művészet a belső lelki folyamatokra hat, öngyógyító erővel rendelkezik. Itt nem a művészi teljesítmény a cél, hanem maga az alkotói folyamat kapcsán felszabaduló benső erő, és a munka során átélt katarzis.


tarot_plakat.jpg1000 Ft/alkalom

A tarot kártya, mint az önismeret járható útja - interaktív, nyitott program

Belső szimbólumaink megismerése a tarot kártya segítségével


 „Apám csillagjós volt, ezzel kell kezdenem történetemet. Fontos-e, hogy valakinek mi volt az apja? Néha fontos, néha nem. Az én életemben fontos volt (...)

-          Senki nem hisz a jósoknak! - szokta volt apám mondogatni. - Ha az emberek biztosak lennének abban, hogy a valódi jövőjüket mondjuk el, még a közelükből is elmenekülnének.

-          Hát ha nem hisznek neked, akkor miért keresnek fel!

-          Ez nem ilyen egyszerű fiam. Mert egy lehetőséget mégiscsak nyitva hagynak magukban, hátha a jós igazat szól. Ez a villódzó remény hozza ide őket. Az, hogy játszani lehet a jövővel, ami beteljesülhet, ha szép és tévedésnek bizonyulhat, ha rút.

-          Apám tehát elég okos ember volt. Egyszer aztán komolyan és szorongva megkérdeztem tőle:

-          Kérlek ne üss meg, de tudni szeretném, hogy te valóban hiszel-e a csillagoknak?

(...)

-          Születésed óta vártam ezt a kérdést. De nem könnyű válaszolni rá. Mert a hit dolgai nagyon bonyolultak. Gondolhatod, hogy nem vagyok csaló. De hazudnék, ha azt állítanám, hogy nincsenek kétségeim önmagamban. Önmagamban érted? Nem a csillagokban.

(Popper Péter - Pilátus testamentuma)


A foglakozások alkalmával a tarot kártya összetett szimbólumrendszerével, és a képzőművészet-terápia eszközeivel jutunk közelebb rejtett tudattalanunkhoz, feltárva ott a bennünk lévő ősi képeket, archetípusokat, hogy megismerjük rejtett értékeinket, vágyainkat, megismerjük magunkat, azokat az oldalainkat is, amik most homályban vannak. Felvállaljuk, fel merjük vállalni kevésbé kedvező, rossz tulajdonságainkat is, hogy transzformálhassuk őket egy olyan irányba, hogy személyiségünk támogató részévé váljanak.

Sigmund Freud és Carl Jung foglakozott először azzal, hogy hogyan reagál az emberi elme a szimbólumrendszerek képeire. Freud alkalmazta először az álomfejtést eszközét a tudattalan üzeneteinek értelmezésében, Jung azonosította a kollektív tudattalanba rejlő archetipikus szimbólumokat, amivel nagy lépést tett a pszichológiai megértés és terápia területén. Jung szerint az emberi léleknek három szintje van: az én, vagyis a tudat; az egyéni álmokat, vágyakat és emlékeket tartalmazó egyéni tudattalan, amely az emberiség összességének örökölt emlékeit tárolja, többnyire archetípusok formájában. Alapvető animális természetünk az árnyék.Müller Péter azt mondja Jóskönyvében:

Az ősi Kínában - éppúgy, mint a mi őskeresztény világunkban - a hangsúly a szent szellemekkel (kínaiul: sen) való kapcsolaton volt, akik gyógyítottak, tanítottak és prófétáltak. A prófétálás persze nem jövendőmondást jelentett, hanem minden esetben azt, hogy a látó megmondta az embernek, hogyan éljen, mi az, ami „áldott", s mi az, ami „átkos", agy más szavakkal mi az ami „rossz", s mi az, ami „jó" jövendőt érlel.

Innen ered a mi nagyon pontos „jóslás" szavunk. Megmondja, mi az, ami számunkra „jó lesz".

Javasol. A ji-csin problémát diagnosztizál, és javasol egy járható útirányt. Tapasztalatom szerint, így van ez más jóslási módszerekkel is.

Az interaktív program keretében a tarot kártya részletes tanulmányozásával fogunk foglalkozni, egyéni élmények, tapasztalások, megélt élethelyzetek feldolgozásával. A munka során segítségünkre lesz a képzőművészet is, alkotások tanulmányozásával, saját alkotások létrehozásával fogjuk segíteni magunkat saját belső szimbólumrendszerünk megismerésében.Tarot az önismeret ösvény - tréning

1.      foglalkozás

A mindennapi élet mágiája

A segítő ember úgy tud igazán hitelesen és érdemben segíteni embertársainak, ha őszintén és tisztán látja önmagát. Rendelkezik a tisztán látás, a tisztán hallás és a tisztán érzés képességével. Ne higgyétek, hogy elsőre túl sokat várok Tőletek. Természetesen, nem kell egyszerre médiumoknak lennünk, de önmagunkkal szemben mindenképpen rendelkezni kell ezzel a képességgel. Ezek a képességek segítenek abban, hogy kellő önismerettel rendelkezzünk. Hiszen a munka során gyakorolni kell a semlegességet.

Biztos Ti is tapasztaltatok már olyat, hogy valaki segíteni akart Nektek, vagy ismerősötöknek valamiben, de azt úgy tette, hogy folyton az ő fájdalmát, sérelmeit kellett hallgatnotok. Ha érzéseinket és gondolatainkat projektáljuk (kivetítjük) a körülöttünk lévőkre, hibás diagnózist hozhatunk csalódást okozva ezzel magunknak, és a tőlünk segítséget kérőnek egyaránt.

Önmagunk megismerése, és megértése lehetőséget teremt arra, hogy másokra érzékenyebbek, fogékonyabbak legyünk, jól be tudjuk mérni a másik ember valóságát, és segíteni tudjuk neki megtalálni azt a pontot, amivel a legjobban dolgozni kell annak érdekében, hogy hatékony legyen a változás az életében.

Hogyan kapcsolódik ez a tarot kártyához? - feltételezem, aki meg akarja tanulni a tarot kártya tudományát, az ezt avval a szándékkal teszi, hogy segíteni tudjon magán és a környezetében élőkön egyaránt, kezébe akarja venni sorsa irányítását, és segíteni akar ebben másoknak is.

Ahhoz hogy hiteles és valamire való tudója legyünk ennek a területnek, ahhoz nem elég megtanulni azt, hogy mit jelentenek az egyes kártyalapok, és milyen kirakás módok vannak, mert ezzel csak egy megfoghatatlan tudást kapunk  a kezünkben, mint azok a diákok, akik elméletben megtanultak ugyan esztergálni, de a gyakorlatban még sohasem próbálták ki azt. Nagy kárt tehetünk magunkban és a környezetünkben is, ha csak a felszínt és az elméletet közelítjük meg, és nem látjuk át és nem tapasztaljuk meg a kártyában, és a bennünk lévő valódi misztériumot.

Az első alkalommal a kártya összetételéről, felépítéséről, szerkezetéről lesz szó. Felfedezzük, hogy az arkánumok teljessége hogyan analóg mindennapi életünkkel.

Témák:

-          az élet folyamata a fejlődéslélektan tükrében;

-          mit hoztunk magunkkal;

-          a sorsalakítás;

-          életprogramok;

-          a tudatos és tudattalan mindennapi szokások, amik befolyásolják az életünket.

Szeretettel várok minden Kedves Érdeklődőt péntekenként 17.00-tól a Promen Kft. villájában, Szombathely, Horváth Boldizsár krt. 9. szám alatt. A foglalkozások díja alkalmanként: 800 Ft

Üdvözlettel: Németh RitaWeblap látogatottság számláló:

Mai: 8
Tegnapi: 1
Heti: 8
Havi: 283
Össz.: 135 665

Látogatottság növelés
Oldal: TAROT ÖNISMERETI ÖSVÉNY
Képzőművészet-terápia SAVARIA - © 2008 - 2024 - muveszetterapia-szhely.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »